Odkryj Tajniki Zdrowego Żywienia

Przewodnik Po Diecie Pełnej Energii i Dobrego Samopuczucia

Blog

Serwujemy solidną porcję wiedzy popartą wynikami najnowszych badań oraz praktyką, którą zdobyliśmy przez lata nauki

  • WSZYSTKIE
  • ODŻYWIANIE
  • RUCH
  • OPTYMALIZACJA SNU
  • STRES
  • WSZYSTKIE
  • ODŻYWIANIE
  • RUCH
  • OPTYMALIZACJA SNU
  • STRES

Trening interwałowy o wysokiej intensywności: dobrodziejstwo dla zdrowia w krótszym czasie

W dzisiejszym dynamicznym świecie znalezienie czasu na ćwiczenia może być wyzwaniem. Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) okazuje się przekonującym rozwiązaniem, oferującym efektywny czasowo, a jednocześnie skuteczny sposób na poprawę zdrowia. Zagłębimy się w wiedzę naukową stojącą za HIIT, badając jego różnorodne korzyści zdrowotne, potencjalne wady i sposoby bezpiecznego włączenia go do swojej rutyny. Co to jest HIIT? HIIT

Czytaj więcej

JAK TE SAME PRODUKTY MOGĄ SPRAWIĆ, ŻE UTYJESZ LUB SCHUDNIESZ

         Sposób w jaki przygotowany zostanie dany produkt ma ogromne znacznie dla gospodarki glukozowo – insulinowej oraz składu mikrobioty jelitowej. Tym samym przekłada się to bezpośrednio zarówno na nasz stan zdrowia i czy dany produkt poprze sposób jego przygotowania będzie nas tuczył, czy wręcz przeciwnie. Jak to możliwe? Otóż sposób przygotowania danego produktu zmienia jego skład chemiczny i strukturę.  Może go

Czytaj więcej

EFEKT BOHR’A

Christian Bohr był duńskim lekarzem i fizjologiem, który w 1904 roku opublikował przełomowe odkrycie dotyczące fizjologii ludzkiego oddechu. Odkrył, że za regulację funkcjonowania ludzkiego układu oddechowego odpowiada ilość dwutlenku węgla w organizmie. Wykazał, że uwolnienie tlenu z hemoglobiny jest zależne od ilości dwutlenku węgla w pęcherzykach płucnych i krwi tętniczej. Jeżeli dwutlenek węgla nie jest na wymaganym poziomie 5%, tlen pozostaje

Czytaj więcej

UNIKAJ ZANIECZYSZCZONEGO POWIETRZA

W dzisiejszym świecie, szczególnie jeśli mieszkamy w mieście lub jego pobliżu musimy się liczyć z coraz większym zanieczyszczeniem. Nawet niewielka ilość szkodliwych substancji zawartych w naszym jedzeniu, wodzie, powietrzu i przedmiotach, z którymi mamy kontakt, jeśli działa na nas przez dłuższy czas może agregować się w organizmie i powodować poważne choroby. W sytuacji, w której nie możemy całkowicie uniknąć

Czytaj więcej

ILOŚĆ DECYDUJE, CZY COŚ BĘDZIE DLA CIEBIE LEKARSTWEM LUB TRUCIZNĄ

Każda substancja, z którą mamy styczność oraz aktywność, którą wykonujemy może być dla nas dobroczynna lub nam szkodzić (ze śmiercią włącznie). Decyduje o tym ilość z jaką będziemy mieli styczność. Dotyczy to nawet tak wyjątkowo pozytywnie i zdrowotnie postrzeganych rzeczy jak aktywność fizyczna, czy witaminy. Dlatego w życiu bardzo ważna jest równowaga. Pożywienie daje Ci energię i substancje potrzebne

Czytaj więcej

DLACZEGO SIĘ STARZEJEMY?

         Czy można żyć wiecznie? To pytanie pojawia się w rozważaniach filozofów i lekarzy od zarania naszej cywilizacji. Od tysięcy lat ludzkość zastanawia się jak zatrzymać proces starzenia i utrzymać młodość jak najdłużej. W XX wieku udało się wydłużyć średni czas życia człowieka o kilkadziesiąt lat. Naukowcy mówią, że to nie koniec naszych możliwości i jeśli uda nam się pokonać

Czytaj więcej

DLACZEGO POWINNIENEŚ UNIKAĆ CUKRU I CZYM GO ZASTĄPIĆ?

Cukier jest dzisiaj wszechobecny w diecie przeciętnego człowieka. Przeciętny Polak zjada go ponad 40 kg rocznie i według wytycznych WHO jest to o 24 kg za dużo. Normy te nie obejmują jednak większości produktów, do których cukier jest dodawany w różnych formach: syropu glukozowo – fruktozowego, fruktozy, laktozy, maltozy, syropu kukurydzianiego, sacharozy, dektrozy, melasy, syropu klonowego, czy syropu z

Czytaj więcej

DZISIEJSZA ŻYWNOŚĆ MA MNIEJ WARTOŚCI ODŻYWCZYCH NIŻ DAWNIEJ

Porównując ilości mikroelementów i witamin w dzisiejszej żywności z tymi samymi produktami nawet sprzed 30 lat okazuje się, że dzisiejsze zawierają nawet kilkukrotnie mniej potrzebnych nam substancji.  Wynika to z głównie z tego, że wyjałowiona gleba, na której rosną rośliny, które jesz oraz które jedzą zwierzęta trafiające na Twój stół nie zapewnia ich właściwej gęstości odżywczej. Gleby są coraz bardziej

Czytaj więcej

DLACZEGO WARTO MIEĆ ROŚLINY W DOMU

Kontakt z naturą pomaga nam na wiele sposobów. Niekoniecznie trzeba od razu iść do lasu lub na łąkę, żeby móc z nich skorzystać. W wieloletnim eksperymencie przeprowadzonym w Nowym Jorku udowodniono na przykład, że w budynku, w którym okna mieszkań z jednej strony wychodziły na park, a z drugiej na betonową ścianę, dzieci mieszkające w tych pierwszych osiągały średnio

Czytaj więcej

NATURALNY RYTM

Organizm człowieka od tysięcy lat jest przyzwyczajony do życia zgodnie z rytmem przyrody. Najważniejsze jego elementy to rytm dobowy, rytm pór roku i rytm aktywności księżyca. Aktywność naszego gatunku dopasowana była każdego dnia do wschodu i zachodu słońca, a w ciągu roku do jego pór oraz aktywności księżyca. Rytm przyrody decydował o tym, kiedy ludzie chodzili spać, co i

Czytaj więcej

Odbierz Darmowego E-booka

Oto, co zawiera nasz e-book